בקצרה: לפי סעיף 31 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, מי שהקנה לקטין נכס במתנה או בצוואה, והתנה שניהול הנכס יהיה בידי אחד מהורי הקטין בלבד או בידי אדם שאינו מהוריו, התנאי קיים. מי שמונה לנהל את הנכס כפוף להוראות החוק על אפוטרופסים.
למה זה חשוב
ככלל, ההורים מנהלים את נכסי ילדיהם הקטינים (סעיף 15). סעיף 31 מאפשר למי שנותן לקטין נכס לקבוע מראש מי ינהל אותו, למשל כשיש חשש לגבי אחד ההורים, או כשרוצים שגורם מקצועי ינהל כספים גדולים.
שתי האפשרויות
- הורה אחד בלבד: הנותן מתנה שרק אחד ההורים ינהל את הנכס.
- אדם שאינו מההורים: הנותן מציין אדם אחר שינהל את הנכס. עליו חלות הוראות הפרק השלישי לחוק, שעוסק באפוטרופסים, כולל סעיף 64.
מה זה אומר למי שמנהל
מי שאינו הורה וצוין לנהל את הנכס כפוף לחובות של אפוטרופוס: פרטת נכסים לאפוטרופוס הכללי (סעיף 51), השקעה לשמירת הקרן (סעיף 50), דוחות (סעיף 53), ואישור מראש לפעולות מסוימות (סעיף 47).
איך מנסחים
- בצוואה או במסמך המתנה, לציין במפורש את הנכס, את הקטין ואת מי שינהל.
- לציין גם מנהל חלופי, למקרה שהמנהל שצוין לא יוכל או לא ירצה לפעול.
- לשקול לקבוע עד מתי יימשך הניהול, למשל עד גיל מסוים.
קשר לחוק הירושה
הוראה כזו בצוואה היא חלק מהוראות הצוואה, ויש לערוך את הצוואה באחת הצורות שבחוק הירושה. כדאי גם לבדוק שהניסוח ברור, כדי למנוע מחלוקת בפרשנות.
שאלות נפוצות
אני רוצה להוריש לנכדי, אבל לא שהכסף ינוהל בידי אחד ההורים. אפשר?
כן. לפי סעיף 31, אפשר להתנות שהנכס ינוהל בידי הורה אחד בלבד, או בידי אדם שאינו מהוריו, והתנאי קיים.
מי שמנהל את הנכס חייב לדווח?
מי שאינו הורה וצוין לנהל את הנכס כפוף להוראות הפרק השלישי לחוק, כולל חובות פרטה, השקעה ודוחות.
ההוראה חלה גם על מתנה בחיים?
כן. סעיף 31 חל על נכס שהוקנה לקטין במתנה או בצוואה.
קראו עוד: הכנסות הקטין ונכסיו | המדריך לכתיבת צוואה | חובות האפוטרופוס
לקריאה נוספת: עורך דין צוואות | מינוי אפוטרופוס | עורך דין לענייני משפחה ברחובות
לשיחה: 050-5076507, או בשאלון קצר.
מידע כללי בלבד, אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני.