בקצרה: לפי סעיף 23(א) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, קטין הסמוך על שולחן הוריו ויש לו הכנסות מעבודתו או מכל מקור אחר, הכנסותיו ישמשו במידה נאותה, לפי הנהוג בנסיבות דומות, לקיום משק הבית המשפחתי ולסיפוק צרכיו. אבל נכסיו לא ישמשו לכך בלי אישור מראש.
הכנסות לעומת נכסים
- הכנסות: למשל משכורת מעבודה. אפשר להשתמש בהן במידה נאותה למשק הבית ולצורכי הקטין.
- נכסים: למשל כספים שקיבל בירושה או נכס שבבעלותו. שימוש בהם למשק הבית ולצרכיו מחייב אישור מראש.
האישור לשימוש בנכסים
לפי סעיף 23(א), נכסי הקטין לא ישמשו למטרות האלה בלי שניתן אישור מראש לפי סעיף 74א, שההורים אינם יכולים לקיים את משק הבית המשפחתי ולספק את צורכי הקטין. לפי סעיף 74א, בקשה כזו מוגשת לאפוטרופוס הכללי, שבוחן אותה, ואם לא אישר, הבקשה יכולה לעבור לבית המשפט.
לפי סעיף 23(ב), שר המשפטים רשאי לקבוע, באישור ועדת החוקה, סוגי נכסים, הוצאות או נסיבות שבהם אפשר להשתמש בנכסי הקטין בלי אישור.
תפקיד ההורים בנכסי הקטין
לפי סעיף 15, אפוטרופסות ההורים כוללת את שמירת נכסי הקטין, ניהולם ופיתוחם. פעולות מסוימות בנכסי הקטין, כמו מכירת דירה, טעונות אישור מראש לפי סעיף 20.
הורה שאינו שומר על רכוש הילד
לפי סעיף 26, כשהורה אינו מסוגל למלא את חובותיו בנוגע לרכוש ילדו, מזניח אותן, או שנשקפת ממנו סכנה לרכוש, בית המשפט רשאי להחיל עליו הוראות מסוימות שחלות על אפוטרופוס, כמו פרטה ודוחות, השקעה וערובה.
מה כדאי לעשות
- לנהל את כספי הקטין בנפרד מכספי המשפחה.
- לתעד הוצאות שמומנו מהכנסות הקטין.
- לפני שימוש בנכסי הקטין, לבדוק אם נדרש אישור ולהגיש בקשה מראש.
שאלות נפוצות
הילד שלנו עובד בקיץ. מותר להשתמש בשכר שלו להוצאות הבית?
לפי סעיף 23(א), אם הוא סמוך על שולחן ההורים, הכנסותיו יכולות לשמש במידה נאותה, לפי הנהוג בנסיבות דומות, למשק הבית ולצרכיו.
הילד ירש כסף. אפשר להשתמש בו לצורכי המשפחה?
לא בלי אישור מראש לפי סעיף 74א, שההורים אינם יכולים לקיים את משק הבית ולספק את צורכי הקטין (סעיף 23(א)).
למי מגישים את בקשת האישור?
לפי סעיף 74א, לאפוטרופוס הכללי. אם לא אישר, אפשר להעביר את הבקשה לבית המשפט.
קראו עוד: מכירת דירה של קטין | אפוטרופוס בנוסף על הורה | נכס שהוקנה לקטין
לקריאה נוספת: עורך דין לענייני משפחה ברחובות | עורך דין לייפוי כוח מתמשך
לשיחה: 050-5076507, או בשאלון קצר.
מידע כללי בלבד, אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני.