בקצרה: כשהורה מרחיק ילד ממדינת מגוריו הרגילה או לא מחזיר אותו אליה, בניגוד לזכויות המשמורת של ההורה השני, אמנת האג מחייבת בכלל להחזיר את הילד מיד. בית המשפט לא דן בשלב זה בשאלה מי ההורה המתאים, אלא בשאלה האם להחזיר את הילד.
מה נחשב חטיפה לפי האמנה?
לפי סעיף 3 לאמנה, הרחקה או אי החזרה של ילד הן שלא כדין כשמתקיימים שני תנאים:
- יש בהן הפרה של זכויות משמורת לפי דין המדינה שבה היה מקום מגוריו הרגיל של הילד סמוך לפני כן.
- הזכויות הופעלו בפועל באותו זמן, או שהיו מופעלות אלמלא ההרחקה.
"זכויות משמורת" כוללות את הזכות לקבוע את מקום מגוריו של הילד. הן יכולות לנבוע מהדין, מהחלטה שיפוטית או מהסכם. לכן גם הורה שהילד לא גר אצלו רוב הזמן יכול להיות בעל זכויות משמורת. האמנה חלה עד שהילד מגיע לגיל 16, ורק בין מדינות שישראל קשורה עמן באמנה.
למי פונים?
בישראל הרשות המרכזית לעניין האמנה היא היועץ המשפטי לממשלה, ובית המשפט המוסמך הוא בית המשפט לענייני משפחה (סעיפים 4 ו-6 לחוק). הורה שילדו נלקח מישראל יכול לפנות לרשות המרכזית בישראל או במדינה שבה נמצא הילד. הורה שילדו הובא לישראל ממדינה אחרת יכול להגיש בקשה להחזרה לבית המשפט לענייני משפחה.
למה הזמן כל כך חשוב?
לפי סעיף 12 לאמנה, כשההליך נפתח פחות משנה מההרחקה, בית המשפט מצווה להחזיר את הילד מיד. כשחלפה שנה, ההורה שלקח את הילד יכול לטעון שהילד כבר השתלב בסביבתו החדשה. בנוסף, סעיף 11 מחייב לדון בדחיפות. כשלא ניתנה הכרעה תוך שישה שבועות, אפשר לדרוש הסבר לעיכוב.
מתי אפשר לסרב להחזרה?
סעיף 13 לאמנה מונה חריגים, ונטל ההוכחה מוטל על מי שמתנגד להחזרה:
- ההורה השני לא הפעיל בפועל את זכויות המשמורת, הסכים להרחקה או השלים עמה אחר כך.
- קיים חשש חמור שהחזרה תחשוף את הילד לנזק פיזי או פסיכולוגי, או תעמיד אותו במצב בלתי נסבל.
- הילד מתנגד להחזרה, והגיע לגיל ולבשלות שבהם ראוי להתחשב בעמדתו.
בית המשפט במדינה שאליה הורחק הילד לא יכריע בשאלת המשמורת עצמה עד שייקבע שאין להחזירו (סעיף 16).
מה עושים כדי למנוע מראש?
כשיש חשש ממשי שהורה ייקח את הילד לחו"ל ולא יחזיר אותו, אפשר לבקש צו עיכוב יציאה מהארץ עוד לפני שהדבר קורה. קל הרבה יותר למנוע מאשר להחזיר.
קראו עוד: צו עיכוב יציאה מהארץ | העתקת מקום מגורים של ילד | דרכון לילד כשהורה מתנגד
לקריאה נוספת: עורך דין לענייני משפחה ברחובות | זמני שהות שווים | עורך דין גירושין
לשיחה: 050-5076507, או בשאלון קצר.
מידע כללי בלבד, אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני.