בקצרה: לפי סעיף 8(א) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965, הסכם בדבר ירושתו של אדם, וכן ויתור על ירושתו, שנעשו בחייו של אותו אדם, בטלים. לפי סעיף 8(ב), מתנה שאדם נותן על מנת שתוקנה למקבל רק לאחר מותו אינה בת תוקף, אלא אם נעשתה בצוואה לפי הוראות החוק.
מה בדיוק בטל לפי סעיף 8(א)
- הסכם בין ילדים, בחיי ההורה, על האופן שבו יחלקו ביניהם את העיזבון שלו.
- התחייבות של יורש, בחיי המוריש, לוותר על חלקו בירושה העתידית.
- הסכם בין המוריש לבין יורש על מה שהיורש יקבל או לא יקבל אחרי המוות, כשהוא אינו נעשה בצוואה.
הרציונל פשוט: כל עוד המוריש בחיים, אין עדיין ירושה. החוק אינו מאפשר לסחור בזכות שעוד לא קמה, ושומר על חופש המצווה לשנות את צוואתו עד יומו האחרון.
מתנה שתינתן רק אחרי המוות (סעיף 8(ב))
ההבחנה החשובה היא בין מתנה בחיים לבין מתנה שתוקנה רק לאחר המוות. מתנה בחיים מעבירה את הנכס כבר עכשיו, גם אם הנותן ממשיך, למשל, לגור בדירה. מתנה שכל תכליתה היא שהנכס יעבור רק במות הנותן היא למעשה צוואה בלבוש אחר, ולכן היא תקפה רק אם נעשתה באחת מצורות הצוואה שבחוק.
ומה עם הסתלקות מירושה?
הסתלקות היא דבר אחר. לפי סעיף 6 לחוק, יורש רשאי להסתלק מחלקו בעיזבון רק לאחר מות המוריש, וכל עוד העיזבון לא חולק, בהודעה בכתב לרשם לענייני ירושה, או לבית המשפט כשהעניין הועבר אליו. ויתור שנחתם בחיי המוריש אינו הסתלקות, והוא בטל לפי סעיף 8(א).
קשר לחופש לצוות
סעיף 27 לחוק משלים את התמונה: התחייבות לעשות צוואה, לשנותה או לבטלה, או שלא לעשות את אלה, אינה תופסת. לכן גם הבטחה של הורה לילדיו "לא לשנות את הצוואה" אינה מחייבת אותו. החריג המוסדר בחוק הוא צוואות הדדיות של בני זוג, לפי סעיף 8א, שגם לגביהן קבע החוק דרכי ביטול מוגדרות.
מה עושים במקום
- מי שרוצה לקבוע מה יקרה ברכושו אחרי מותו, עורך צוואה באחת הצורות שבחוק.
- מי שרוצה להעביר נכס כבר עכשיו, שוקל מתנה בחיים, על כל ההשלכות שלה.
- בני זוג שרוצים להסתמך זה על צוואת זה, יכולים לערוך צוואות הדדיות.
- בני משפחה שרוצים להסדיר חלוקה ביניהם, יכולים לעשות זאת בהסכם חלוקה אחרי הפטירה, לפי סעיף 110 לחוק.
שאלות נפוצות
אחים חתמו בחיי אמם על הסכם חלוקת הירושה. ההסכם מחייב?
לא. לפי סעיף 8(א), הסכם בדבר ירושתו של אדם שנעשה בחייו בטל. אחרי הפטירה אפשר לערוך הסכם חלוקה לפי סעיף 110.
חתמתי בעבר על ויתור על חלקי בירושת אבי, והוא עדיין בחיים. אני כבול לכך?
ויתור על ירושה שנעשה בחיי המוריש בטל לפי סעיף 8(א). הסתלקות אפשרית רק אחרי הפטירה, לפי סעיף 6.
הורה אמר שהדירה "תהיה שלי אחרי מותו" ונתן לי מכתב. זה מספיק?
מתנה שתוקנה רק אחרי המוות אינה תקפה אלא אם נעשתה בצוואה לפי החוק (סעיף 8(ב)). יש לבדוק אם המסמך עומד בדרישות של צוואה.
קראו עוד: מתנה בחיים מול ירושה | הסתלקות מירושה | כשרות לצוות וחופש לצוות
לקריאה נוספת: עורך דין צוואות | צו ירושה | עורך דין סכסוכי ירושה
לשיחה: 050-5076507, או בשאלון קצר.
מידע כללי בלבד, אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני.