בקצרה: לפי סעיף 17(א) לחוק הירושה, באין יורש לפי סעיפים 10 עד 16, המדינה יורשת כיורשת על פי דין. לפי סעיף 17(ב), מה שירשה המדינה משמש למטרות חינוך, מדע, בריאות וסעד, ושר האוצר רשאי להעניק מנכסי העיזבון לאנשים מסוימים.
מתי זה קורה
המדינה יורשת רק כשאין צוואה תקפה שמסדירה את העיזבון, וגם אין אף יורש על פי דין. מעגל היורשים על פי דין רחב: לפי סעיף 10, הוא כולל את בן הזוג, וכן את ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, והורי הוריו וצאצאיהם. לפי סעיף 12, ילדי המוריש קודמים להוריו, והוריו קודמים להורי הוריו.
למה מיועדים הכספים
לפי סעיף 17(ב), מה שירשה המדינה משמש למטרות חינוך, מדע, בריאות וסעד.
מי יכול לקבל מנכסי העיזבון
שר האוצר רשאי להעניק מנכסי העיזבון, או לשלם, בתחום שווי הנכסים שהגיעו למדינה אחרי סילוק החובות, תשלום חד פעמי או תשלומים חוזרים, ל:
- אדם שערב מות המוריש היה מחסורו על המוריש.
- אדם או תאגיד שערב מות המוריש היה מחסורו של המוריש עליו, למשל מי שטיפל בו ופרנס אותו.
- בן משפחה של המוריש או של בן זוגו, שאינו מיורשיו על פי דין.
זו סמכות שבשיקול דעת, ולא זכות קנויה.
איך נמנעים מכך
- מי שאין לו קרובים, או שאינו רוצה שעיזבונו יעבור לפי סדר הירושה על פי דין, עורך צוואה.
- כדאי לקבוע בצוואה יורש חלופי, למקרה שהזוכה ייפטר לפני המצווה.
- אפשר להוריש לתאגיד, למשל עמותה. לפי סעיף 4, תאגיד כשר לרשת אם היה כשר לזכות בנכסים במות המוריש, או נעשה כשר תוך שנה ממתן צו קיום הצוואה.
שאלות נפוצות
מתי המדינה יורשת?
רק כשאין צוואה תקפה לגבי העיזבון ואין אף יורש על פי דין לפי סעיפים 10 עד 16 (סעיף 17(א)).
טיפלתי במנוח שנים, ואינני קרוב משפחה. אפשר לקבל משהו?
שר האוצר רשאי להעניק תשלום למי שהמוריש היה תלוי בו ערב מותו (סעיף 17(ב)(2)). זו סמכות שבשיקול דעת.
בן דוד נחשב יורש על פי דין?
כן. בן דוד הוא צאצא של הורי הורי המוריש, והוא בתוך מעגל היורשים של סעיף 10(2), לפי סדר העדיפות שבחוק.
קראו עוד: ירושה על פי דין | המדריך לכתיבת צוואה | סעיפי חוק הירושה
לקריאה נוספת: עורך דין צוואות | צו ירושה | עורך דין סכסוכי ירושה
לשיחה: 050-5076507, או בשאלון קצר.
מידע כללי בלבד, אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני.