פסק דין שניתן בבית המשפט לענייני משפחה בתיק תלה"מ 43449-06-23 מדגיש את הקשיים הרבים שנוצרים במצב של ניכור הורי, במיוחד כאשר אחד ההורים מונע את הקשר בין הילדים לבין ההורה השני. התיק דן בהשלכות הקשות של ניכור על הילדים ובאחריותו של ההורה המנכר על הפגיעה.
ההתמודדות עם ניכור הורי
השופטת הילה גלבוע מציינת כי הניכור ההורי הוא אחת התופעות הקשות ביותר הפוגעות בילדים. בפסק הדין מובהר כי האב במקרה זה "הפך את הילדים לכלי משחק" במסגרת המאבק שלו מול האם, וכי הדבר גורם לנזק פסיכולוגי קשה לקטינים. השופטת אף מדגישה את תמימות הדעים בין גורמי המקצוע המעורבים בתיק, לרבות עו"ס ומומחים נוספים, כי יש לנקוט בצעדים מיידיים כדי להפסיק את הניכור.
השלכות משפטיות
בפסק הדין נקבע כי על רקע הניכור ההורי, זמני השהות של האב עם ילדיו יצומצמו משמעותית. כמו כן, הומלץ להעביר את המשמורת על הילדים לידי האם, שכן היא נמצאה כהורה המתאים ביותר לשמירה על טובת הילדים. בנוסף, האב חויב לקחת חלק בטיפול משפחתי על מנת לנסות לשקם את היחסים עם ילדיו.
הפחתת זמני שהות והטלת סנקציות
במקרה זה, נקבע כי ככל שהאב לא יעמוד בהחלטות בית המשפט, לרבות קיום זמני השהות והשתתפות בטיפולים, יוטלו עליו סנקציות כספיות. מטרת הסנקציות היא להבטיח את יישום ההחלטות באופן מיידי ולמנוע הסלמה נוספת של הניכור ההורי.
ציטוט מהשופטת: "האב יידרש להבין את האחריות המוטלת עליו כגורם משמעותי במצב הניכור, וכי כל חוסר שיתוף פעולה נוסף מצדו יוביל להפחתה נוספת של זמני השהות."
סיכום
הניכור ההורי הוא תופעה חמורה שפוגעת בראש ובראשונה בילדים, ולא רק בהורה המנוכר. בתי המשפט בישראל מכירים בהשלכות החמורות של תופעה זו, ונוקטים בצעדים משפטיים קשיחים כדי להגן על הילדים ולשמור על קשר תקין עם שני ההורים. אם אתם עומדים בפני סוגיות משפטיות דומות, מומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה המתמחה בדיני משפחה.