מניעת אלימות במשפחה – צו הגנה
אלימות במשפחה היא תופעה נפוצה וכואבת שיכולה לכלול אלימות פיזית, אלימות נפשית לרבות: השפלות, הטרדות, התעללות מילולית ובידוד חברתי, וכן אלימות כלכלית לרבות: מניעת גישה למשאבים כספיים, שליטה במשאבים הכספיים ויצירת תלות כלכלית.
החוק למניעת אלימות במשפחה מאפשר קבלת סעדים כנגד אלימות במשפחה כשהעיקריים שבהם הינם צווי הגנה וצו למניעת הטרדה מאיימת כנגד בן משפחה אלים. בנוסף, חלק מסוגי האלימות הללו מהווים עבירה פלילית וניתן להגיש בגינם תלונה במשטרה עפ"י הדין הפלילי. לפיכך, במידה ואתם או בני משפחתכם נפגעתם מאלימות במשפחה, או שיש חשש שאתם עלולים להיפגע ממנה בעתיד, יש חשיבות רבה בהיוועצות בעורך דין משפחה- מנוסה, אשר ידע כיצד לפעול להשגת הגנה מיידית עבורכם.
צו הגנה
צו הגנה הוא צו מניעה ייחודי המיועד אך ורק למקרים של אלימות במשפחה ומטרתו הינה להעניק הגנה מיידית לנפגעים. במסגרת צו ההגנה, בית המשפט יכול לאסור על הפוגע להטריד את בן המשפחה, וכן בסמכותו להורות לו שלא לשהות במרחק מסוים מהנפגע, ממקום עבודתו ומהדירה בה הנפגע מתגורר, גם אם הדירה נמצאת בבעלות הפוגע עצמו. כמו כן בית המשפט יכול להורות על כל צעד נוסף שיבטיח את שלומו של הנפגע, לרבות הפניית הצד הפוגע לטיפול נפשי מקצועי.
על מנת לאפשר מתן הגנה באופן דחוף, ניתן לקבל צו הגנה בהליך מזורז, בתוך שעות ספורות ואף מהר יותר, וגם בהיעדר הצד הפוגע מהדין בפני השופט, כאשר בהמשך יתקיים דיון נוסף בנוכחות שני הצדדים, תוך שבוע מהגשת הבקשה.
ניתן להגיש את הבקשה בכל בית משפט השלום או בית משפט לענייני משפחה בארץ, ללא תלות במקום המגורים של הנפגע. כאשר הנפגע הינו קטין יש להגיש את צו ההגנה רק בפני בית משפט לענייני משפחה.
הפרת צו הגנה מהווה עילה למאסר, תוקף צו ההגנה הינו 3 חודשים וניתן להאריכו בהתאם לצורך.
התנאים לקבלת צו הגנה הינם:
- בסמוך להגשת הבקשה, הפוגע נהג באלימות כלפי בן משפחתו, כלא אותו או ביצע בו עבירת מין.
- קיים בסיס סביר להניח כי הפוגע מהווה סכנה פיזית ממשית לבן המשפחה או שהוא עלול לבצע בו עבירת מין.
- הפוגע התעלל בבן המשפחה מבחינה נפשית לאורך זמן, או שהתנהג באופן שאינו מאפשר לבן המשפחה לנהל את חייו באופן תקין.
שימוש שווא בצווי הגנה
בשל הקלות בה ניתן להפעיל צווי הגנה, במקרים רבים הצדדים עושים שימוש שווא בכלי זה, ובפרט בעת הליכי גירושין, במטרה לפגוע בצד השני, להגביל את חופש התנועה שלו, ולהכתים את שמו הטוב.
כחלק מהמודעות הגדולה שיש כיום לנושא תביעות השווא, בתי המשפט מודעים למגמה זו ומטילים עונשים כבדים על מי שהוכח כי הגיש תלונת שווא והעליל על קרוב משפחתו.
לסיכום, צו הגנה הינו אמצעי הגנה יעיל ומהיר מאוד למניעת אלימות במשפחה, אולם בית המשפט ייעתר לבקשה ויטיל אותו רק במידה וישתכנע כי הנפגע אכן נמצא בסכנה מיידית וממשית, או שהפוגע מתעלל בו נפשית ואינו מאפשר לו לנהל את חייו באופן סביר.
במידה וזהו אכן המצב יש להגיש בקשת לצו הגנה ללא דיחוי ומומלץ מאוד להסתייע לשם כך בעורך דין לדיני משפחה בעל ניסיון רב בתחום.
לקבלת ייעוץ מקצועי בנוגע למניעת אלימות במשפחה
פנו אלינו לטלפון 050-5076507
.