עומדים להתגרש? פירוק התא המשפחתי הוא תהליך לא פשוט, לכל המעורבים, והשלכותיו, הרגשיות והכלכליות, ישפיעו על חיי כל בני המשפחה עוד שנים רבות. אז קבלו הסבר מפורט על שלבי התהליך והנושאים בהם עליכם לטפל על מנת להגיע להסכם.
- בחירת הערכאה השיפוטית
במידה והגירושין נעשים בינכם בהסכמה תוכלו לפנות להליך של יישוב סכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט, ולאחר שתגיעו להסכם בינכם, מומלץ מאוד לתקף אותו בבית המשפט. גט הגירושין עצמו, יינתן אך ורק בבית הדין הרבני.
במידה ולא מתאפשר ליישב את הסכסוך בדרך זו, יישוב הסכסוך יתנהל בערכאה שיפוטית. בישראל קיימות שתי ערכאות שיפוטיות מקבילות הרלבנטיות לעניין הגירושין: בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים הכוללים את בתי הדין הרבניים, בתי הדין השרעיים (המוסלמים), בתי הדין הנוצריים ובתי הדין של העדה הדרוזית. כפילות זו של הערכאות השיפוטיות, יוצרת מצב של מרוץ סמכויות, בו מי מבני הזוג שמגיש ראשון בקשה ליישוב סכסוך לאחת מהרשויות, מקבל את הזכות לבחור את הערכאה השיפוטית בה ינוהלו התביעות.
באיזו ערכאה שיפוטית לבחור?
רבות דובר ועדיין מדובר על נושא בחירת הערכאה השיפוטית ועל יתרונותיה וחסרונותיה של כל ערכאה לצדדים המעורבים – הנשים והגברים. כך לדוגמה קיימת סטיגמה שלנשים מומלץ לפנות לבית משפט ואילו לגברים עדיף לנהל את הליך הגירושין בבית הדין הרבני. אלא שהמציאות היא שהתשובה לשאלת בחירת הערכאה משתנה מתיק לתיק ותלויה בנתונים הספציפיים שלכם, כך שבהחלט יתכן מצבים שבו לאישה יהיה כדאי לפנות דווקא לבית הדין הרבני ולהפך. לכן, לפני הגשת הבקשה, וגם אם קיבלתם המלצות כאלו ואחרות ממכרים ובני משפחה שעברו הליך גירושין בעצמם, חשוב מאוד להתייעץ, בהקדם האפשרי, עם עו"ד משפחה מקצועי ובעל ניסיון רב בייצוג בתיקי גירושין. עורך הדין ייפגש אתכם, ילמד מכם את פרטי התיק, וינחה אתכם כיצד עליכם לפעול, ואיזו ערכאה שיפוטית עדיפה לכם.
- חלוקת הרכוש
במידה ואין הסכם ממון בין בני הזוג, חלוקת הרכוש, הנקראת גם פירוק שיתוף או איזון משאבים, נעשית על פי חוק יחסי ממון הקובע כיצד יחולק הרכוש המשותף בין בני הזוג. בכדי לקבוע כיצד יחולק הרכוש, יש להגיע קודם להסכמה מה כולל הרכוש המשותף לרבות: נכסי דלא ניידי, כסף מזומן, חסכונות וקרנות, מניות, נכסי קריירה, כושר השתכרות וזכויות נוספות כמו שותפות בבעלות על עסקים. בשלב זה, במידת הצורך, ניתן להיעזר בייעוץ מקצועי של שמאים ו/או מעריכי שווי חברות. כמו כן, במידה ויש חשש להסתרת נכסים על יד הצד השני, ניתן לבצע חקירה שתתחקה אחר פעילותו העסקית והפיננסית.
לאחר קביעת היקף הנכסים, בית המשפט או בית הדין דנים באופן החלוקה ומוציאים צו חלוקת רכוש ואיזון משאבים.
- אחריות הורית וזמני שהות (הסדרי ראיה)
ההתייחסות למשמורת על הילדים נמצאת בשנים האחרונות במגמת שינוי מתמדת, ובתי המשפט מפרידים כיום בין נושא האחריות ההורית, הניתנת לרוב לשני ההורים במידה שווה, ללא הגדרת הורה "משמורן" כבעבר, לבין הגדרת זמני השהות, שאינה בהכרח שוויונית, או לפי הלכת חזקת הגיל הרך. זמני השהות יכולים להיקבע בהסכמה על ידי בני הזוג, או, באין הסכמה, בהתערבות בית המשפט ולעיתים תוך סיוע של גורמים נוספים כמו שירותי הרווחה. בכדי לא להשאיר את ההחלטה בידי בית המשפט, ההמלצה היא להגיע בינכם להסכמה לגבי חלוקת זמני השהות.
- מזונות
תשלומי המזונות נועדו לממן את מחיית הילדים והם כוללים מרכיב קבוע לכיסוי מחייתם השוטפת ומרכיב "חצאים" הכולל מחצית מהוצאות החינוך והבריאות הנוספות. תחשיב המזונות לוקח בחשבון את רמת ההשתכרות של שני הצדדים, זמני השהות וצרכי הילדים. בדומה לסוגיית המשמורת, גם בקביעת שיעור המזונות חלים בשנים האחרונות שינויים מפליגים כשהכיוון הוא פסיקה שוויונית יותר של חלוקת הנטל הכלכלי, על שני ההורים.
לסיכום, הליך הגירושין, ובפרט כשיש ילדים משותפים, טומן בחובו מורכבויות כלכליות ורגשיות אשר ישפיעו על חייכם עוד שנים ארוכות. בנוסף, הפסיקה בענייני המשמורת וחלוקת נטל המזונות, עברה בשנים האחרונות טלטלות ושינויים, כך שקשה יותר לחזות איך בית המשפט יפסוק בעניינכם. לכן, חשוב מאוד להיעזר, כבר מהשלבים הראשונים, בשירותי עורך דין בעל התמחות וניסיון רב בתחום המשפחה, שיוכל להנחות אתכם באיזו ערכאה משפטית לבחור, ולהתוות עבורכם את האסטרטגיה הנכונה לניהול התביעה.