מדוע חשוב לערוך הסכם צוואה ואיך עורכים צוואה בצורה נכונה? כל התשובות במדריך שלפניכם.
מהי צוואה?
צוואה הינה מסמך משפטי בו אדם קובע למי יעבור עזבונו (רכושו) לאחר מותו.
מדוע כל כך חשוב לערוך צוואה?
לאחר מותו של אדם, קיימות שתי אפשרויות לחלוקת הרכוש שהותיר אחריו:
1. עפ"י צוואה בה האדם קובע כיצד ולמי יחולק רכושו.
2. בהיעדר צוואה – הרכוש יחולק עפ"י דין, בהתאם לחוק הירושה. כמו כן, גם אם קיימת צוואה, לנכסים וזכויות אשר אינם מוזכרים בצוואה – החלוקה תעשה עפ"י חוק הירושה, וכך גם לגבי נכסים שההוראות אשר ניתנו עבורם בצוואה, נפסלו על ידי בית המשפט.
משמעות הדבר היא כי בכדי להבטיח את הורשת רכושכם וזכויותיכם בהתאם לרצונכפ, עליכם לדאוג, מבעוד מועד, לעריכת צוואה חוקית ותקינה.
מהי צוואה תקינה?
צוואה תקינה היא צוואה הכוללת:
א. הוראות באשר לחלוקת ולהנחלת העיזבון.
ב. כוונת המצווה כי יראו בהוראות כסופיות ומחייבות.
יחד עם זאת, במקרים מסוימים, גם מסמכים אחרים העומדים בחוק הירושה, יחשבו כצוואה תקינה.
כיצד עורכים צוואה?
קיימות 4 דרכים חוקיות לעריכת צוואה:
- צוואה בכתב יד – צוואה הנכתבת בכתב ידו של המצווה, על הצוואה לשאת את תאריך כתיבתה ואת חתימת המצווה.
- צוואה בעדים – צוואה כתובה בכתב יד או מודפסת, לא בהכרח על ידי המצווה עצמו. על הצוואה לכלול את חתימת המצווה, המאשר בחתימתו, בפני שני עדים, כי זוהי צוואתו, וכן את חתימות העדים שהמצווה הצהיר וחתם בפניהם כי זוהי צוואתו.
- צוואה בפני רשות – צוואה הנעשית בכתב או בע"פ בפני שופט, רשם של בית משפט, רשם לענייני ירושה, חבר בית דין או קונסול ישראל בחו"ל. לפני עריכת הצוואה יש להגיש בקשה המפרטת האם הצוואה תיעשה בכתב או בע"פ. במקרה של צוואה בכתב, הצוואה תערך עפ"י כללי צוואה בכתב וצוואה בעדים. במקרה של צוואה בע"פ, המצווה יתייצב בפני נציג הרשות או יורה לו את צוואתו בטלפון, נציג הרשות ירשום את דברי המצווה ויקריא לו אותם, והמצווה יצהיר שזו צוואתו. לאחר הצהרת המצווה, נציג הרשות יאשר שהצוואה הוקראה בפני המצווה, ושהוא הצהיר שהיא אכן צוואתו.
- צוואה בעל פה – צוואה מסוג זה הינה חוקית רק במקרים בהם מדובר באדם הנוטה למות ונמצא בסכנת מוות מידית, או אדם המאמין כי הוא נוטה למות בקרוב. הצוואה תערך בפני שני עדים כשירים ובגירים אשר שומעים ומבינים את דברי המצווה. לאחר שמיעת דבריו עליהם לרשום זיכרון דברים של צוואתו, לציין בהם את מועד עריכת הצוואה ונסיבותיה, ולהפקידה בידי הרשם לענייני ירושה. צוואה בעל פה תקפה למשך חודש, ולאחריו, במידה והמצווה נותר בחיים, או שחל שינוי בנסיבות הצוואה – תוקף הצוואה פוקע.
מדוע חשוב להתייעץ בעורך דין בעריכת הצוואה?
אנו צוברים במהלך חיינו רכוש וזכויות, ובבוא היום חשוב לנו להבטיח שהרכוש שהשגנו בעמל רב, יחולק בין היקרים לנו, כפי שהיינו רוצים, ולא יתגלגל, לידי אחרים, עקב תרחישים כאלו ואחרים, כמו נישואין, חיים משותפים, גירושין ועוד. בנוסף, חשוב להביא בחשבון היבטי מיסוי שעלולים לפגוע ביורשים.
עורך דין צוואות בעל ניסיון בדיני ירושה, צוואות ועיזבונות, ידע לייעץ לכם כיצד לנסח את הצוואה באופן המיטבי, שגם יבטיח את מילוי רצונכם בדרך הטובה ביותר וגם ימנע מחלוקות, סכסוכים וחלילה – פסילה של הצוואה, כולה או חלקה.
האם הסכם ממון יכול להחליף צוואה?
לא. הסכם ממון יכול להתייחס אך ורק לחלוקת הרכטש בהקשר של החיים המשותפים ובפירוק השותפות, ואינו יכול להכיל הנחיות הנוגעות לצוואה ולהעברה בין דורית, לאחר המוות.
לסיכום, במקרה של פטירה ללא צוואה, הרכוש יחולק בין היורשים בהתאם להנחיות חוק הירושה, מבלי להביא בחשבון את רצונכם האישי. לכן, בכדי להבטיח את הורשת רכושכם כפי שהייתם רוצים, חשוב לדאוג, ויפה שעה אחת קודם, לצוואה חוקית ותקנית, ומומלץ להיוועץ לשם כך בעורך דין בעל ניסיון בדיני עיזבונות, ירושות וצוואות.
** כמובן שהייעוץ הוא המלצה בלבד ומומלץ ליצור קשר עם עו"ד מומחה לכתיבת צוואות ואין לראות במאמר זה משום המלצה לפעול עצמאית – באחריות הקורא בלבד **